Legújabb ollózások, írások

Milyen újévi fogadalmat tegyünk?

2010. március 1., hétfő , Posted by Mester at 11:07


Barátom nagy látogatója az edzőtermeknek, és ő mondta: "Január első két hete egy rémálom – dugig vannak a termek. Aztán a harmadik hétre visszaáll minden: eddig tart egy átlagos újévi fogadalom."


A pénzügyi tanácsadó hivatása, hogy hosszútávon gazdaggá tegye az ügyfeleit.
(Erről a mondatról igen hosszú elemzést tarthatnék. Annak idején a feleségem mesélte, hogy a bölcsészkaron az egyik professzora egész évben egyetlen 16 soros verset elemzett. Nos, ez a mondat is megérne egy ilyen elemzést...) Szóval: a pénzügyi tanácsadó hivatása, hogy hosszútávon gazdaggá tegye az ügyfeleit. Akkor szeretnék mindenkinek újévi fogadalmakat javasolni, hogy valóban meggazdagodjanak! Válogassanak belőle, mindegyik jó!

1. Leírjuk, mi mindet szeretnénk az életben

Látszólag ez egyszerű dolog: leülünk, rászánunk egy órát és megírjuk, mi mindent szeretnénk elérni az életben. A kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik megírták ezt a listájukat, az életben 10-20-szor annyi eredményt érnek el, mint azok, akik nem csinálnak ilyen listát.

Ennek ellenére érdekes módon szinte minden kultúrában, a középosztályban az embereknek csak kb. 3%-a írja valaha is össze a céljait. Ez egészen megdöbbentően alacsony arány. (A Pénzügyi Tervezési Műhelygyakorlat felmérése szerint ez az arány Magyarországon is igaz.)

Az alkalmazott pszichológusok kutatásai szerint a sikeresség mértékét 300%-3000%(!)-al növeli, ha leírjuk a céljainkat és ezeket rendszeresen elővesszük, nézegetjük. Ennek az okairól majd egyszer még hosszasabban is fogok írni, mindenesetre, ha akarnak egy jó, és könnyen teljesíthető fogadalmat először válasszák ezt!

Meg kell mondanom, ez bár látszólag egyszerű -de próbálják ki-, igazából nagyon nehéz! Az emberben iszonyú lelki gátlások támadnak, ha elhatározza, hogy leírja (nem kigondolja, le is kell írni!) mi mindent szeretne megvalósítani az életben.

2. Megtervezzük hosszútávú pénzügyeinket és erre félre is rakunk

Ha megvannak a céljaink, akkor már csak meg kell valósítani. Végig kell számolni mikorra és mi minden kell az egyes céljaink megvalósulásához. (Bocs én pénzügyi tanácsadó vagyok - nekem a "mi minden" azt jelenti, "mennyi pénz").

Igazából innentől a mi szakmánk az, hogy hogyan lehet megvalósítani. Mit és milyen ütemezésben kell rááldozni, hogy addigra, amire kell, készen álljon az a pénz, ami a megvalósításhoz kell. Itt ezen a ponton valószínűleg érdemes leülni egy szakemberrel, mert ezt meg is kell valósítani.

Sajnos itt ezen a ponton sokan megrettennek. Ahogy Zorán mondja:
Oly sok ember merész álmokat sző,
De a siker árát sokallja ő
De szilveszterkor legalább azt megígérhetjük, megnézetjük mennyi is lenne a "siker ára".

3. Elegendő rövidtávú tartalékot képzünk

Az egy szép dolog, hogy menetelünk a hosszútávú céljaink felé, de az élet sok és váratlan kalandot hozhat. Mindezek rövidtávú átvészeléséhez tartalékokkal is rendelkeznünk kell. Ennek mértéke általában 3-12 havi családi költségvetésnyi pénz kell, hogy legyen. Ha ez nincs, akkor a legkisebb váratlan anyagi megrázkódtatás is csődbe viszi a családot. Mindig legyen tartalékuk! (Ha más nem, a mostani válságban szép (?) példákat láthattunk, mi történik egy tartalék nélküli családdal.)

Ha se tartalékunk, se programunk a hosszútávú céljaink tőkefelépítésére, akkor ezt párhuzamosan kell elindítani. De a lényeg: legyenek tartalékaink!

4. Először magunknak fizetünk

Ilyenkor az emberek többsége felhördül: de hát miből? Tartalékok, meg tőkefelépítés – de nekem így is éppen elfogy minden pénzem hó végére! (Felmérésem szerint a magyar lakosság 95%-a minden hónapban pont annyit költ, mint amennyit abban a hónapban keresett.)

Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa című pénzügyi sikerkönyvében írja ezt a nehezen érthető kulcsmondatot: "A szegények először másoknak fizetnek, aztán maguknak. A gazdagok először maguknak fizetnek, aztán másoknak." Hogy értsük ezt?

Milyen egy szegény család költségvetése? Megjön a havi bevétel és akkor kifizetik a csekkeket, a bevásárlást, tankolást, mozit, stb. Ezeket mind másoknak fizetik – a közmű vállalatoknak, bankoknak, boltoknak és a benzinkutasoknak. Ami marad, azt rakják félre maguknak. És mi marad? Gyakorlatilag semmi. És ezért maradnak szegények.

A gazdagok először maguknak fizetnek: befizetik a havi részleteiket a hosszútávú céljaik felépítéséhez és növelik egy kicsit a tartalékaikat. Ez az övék – maguknak fizetnek először. Aztán nyugodt szívvel elköltik a többit. Ezért lesznek gazdagok.

Fogadják meg – jövőre először maguknak fizetnek!

Kellemes Karácsonyt, boldog új évet és minden fogadalom teljesülését kívánom!

Jelenleg ennyi van: 0 megjegyzés:

Üzenj

Megjegyzés küldése

Free Blog Counter