Legújabb ollózások, írások

Zsigerbeszéd - 1.rész

2010. április 20., kedd , Posted by Mester at 9:27

Zsigerbeszéd


A Zsigerbeszéd ismertetése
A "Zsigerbeszéd" 13 epizódból álló filmsorozat Dr. Gyulai Iván főszereplésével, aki a miskolci Ökológiai Intézet Igazgatója. Az egyes epizódok 14-18 perc hosszúságúak, és a környezet, a társadalom és a gazdaság egymással összefüggő kérdéseit járják körül előadás formájában.
A "zsigerbeszéd" kifejezés arra utal, hogy ma a fejlesztésekről, a mindenáron való gazdasági növekedésről szóló frázisokat zsigerből, gondolkodás nélkül használjuk, fogadjuk el. Ugyanakkor, ha az egyes jelenségeket a fenntarthatóság szempontjából vizsgáljuk, kiderül, hogy éppen a mai fejlesztési gyakorlat vezet bennünket a társadalmi és ökológiai összeomlás felé. Kiderül, hogy a gazdasági növekedés nem képes megoldani növekvő társadalmi és környezeti problémáinkat, sőt, elmélyíti azokat.
Gyulai Iván okfejtései érthetőek és provokatívak. A film tanítja a nézőt gondolkodni, kételkedni, saját véleményt formálni olyan mindenkit érintő kérdésekről, mint a gazdasági növekedés, a munkanélküliség, a szegénység, a javak egyenlőtlen elosztása, a környezetvédelmi ipar, a technológia mindenhatóságába vetett hit, vagy az élelmiszer biztonság.
A sorozat fejezeteinek címei: Zsigerbeszéd / Felfelé a lejtőn / GDP / Lábnyomunk a bolygón / Társadalmi egérfogók / Közpénzekkel a gazdagokért / Globalizáció / Mélyebben a mocsárba / a 15 csillag árnyéka / A megoldás nyomában: a fenntartható gazdasági növekedés / A megoldás nyomában: a techno optimizmus / A megoldás nyomában: a környezetvédelem alternatívája / Mégis van remény.
Figyelem: a film alkalmas megszokott gondolkodásunk, egykedvűségünk megzavarására. Ha megismerkedik a "Zsigerbeszéd" érvelésével, szívesebben formál majd önálló véleményt hírekről, közéletről, gazdaságról, jövőnkről.


A kovetkezo linkrol letoltheto: zsigerbeszed.nincs.com, de inkább egy-két naponta látogas vissza az oldalra és nézd meg itt:).

Jelenleg ennyi van: 0 megjegyzés:

Üzenj

Megjegyzés küldése

Free Blog Counter